ציסטה היא כמו 'פלולה' או שומה, המתפתחת בתוך חלל הפה ומעוררת תחושה של אי נעימות, כאב וכן הלאה. במקרים מסוימים מדובר על נגע פשוט אותו יש להסיר. במקרים מורכבים יותר מדובר על גידול אשר יכול להביא לנזק דרמטי בחלל הפה. במאמר הבא נדבר על הנושא בהרחבה ונעזור לכם להבין מה אפשר לעשות כדי לטפל בתופעה בהצלחה.
מה המקור לתופעה
בניגוד לשומות או נקודות חן המתפתחות על העור שלנו כתוצאה מחשיפה לשמש בעיקר, כאן המקור להתפתחותן של ציסטות הוא חיידקי ברוב המקרים. אנחנו יכולים לזהות מספר מקרים שכיחים באוכלוסייה הכללית:
- ציסטה המתפתחת אחרי טיפול שורש: במידה והטיפול נעשה באופן רשלני, זיהום של האיזור המטופל יביא להתפתחות שומה מסוג זה.
- התפתחות של ציסטה בשן בינה כלואה: רוב השיניים שלנו מתחדשות בגילאי היסודי, עד הבגרות. מלבד ארבע שיניים, שיני בינה המתפתחות ובוקעות בשנות העשרים שלנו. לעיתים, בגלל בעיות במבנה השיניים וחלל הפה, שן בינה לא מצליחה לצאת החוצה. כך, היא גורמת לנזק אשר מתפתח לזיהום וזה בהמשך גורם להתפתחות ציסטות.
- ציסטה בלסת, בשפה או בחך: במקרים האלו אנחנו מדברים על זיהום בחלל הפה אשר לא טופל כהלכה. בהמשך, הוא התפתח לאותה שומה בה יש לטפל.
למה חשוב לטפל בבעיה בהקדם
על פניו אתם עלולים לומר כי הציסטה לא גורמת לכם לכאב עז ולא מהווה חוסר נעימות. אבל חשוב לזכור כי מה שאנחנו יכולים לקבל על העור שלנו בתור דבר שבשגרה, בתוך הפה יכול להתגלות כסכנה ממשית. ראשית, אנחנו נרצה לבחון את הציסטה ולהבטיח, מעל לכל צל של ספק כי אין כאן חשש לגידול סרטני. בהמשך, אנחנו נרצה להוריד את הנגע כדי למנוע הדרדרות במצב. את הבדיקה עושים אצל כירורג פה ולסת המכיר את הנושא היטב ויכול לתת מענה מקצועי על פי הפרוטוקול הרפואי כנדרש.
איך מבצעים הסרה של הנגע
אנחנו מדברים על פרוצדורה רפואית הנעשית במסגרת קליניקה של כירורג פה ולסת בעל ניסיון. במקרים פשוטית נסיר חלק מהציסטה או את כולה. במקרים אחרים, אם הסיבה להתפתחותה היא טיפול שורש לא מוצלח, הרי שאנחנו צריכים גם לקיים טיפול שורש יסודי. במקרים אחרים, יכול להיות ונרצה להסיר את השן מעל הנגע משום שזו נגועה בחיידקים רבים עד כדי כך, שיש להוריד את השן הפגועה לחלוטין.
מה חשוב לדעת על הטיפול המקצועי
קודם כל, חשוב כמובן לפנות לאיש מקצוע מנוסה. בסופו של דבר, הבריאות שלנו חשובה ולה אין מחיר. כל עוד אנחנו יודעים לבחור באנשי מקצוע מתאימים לביצוע המשימה, כבר עשינו חלק משמעותי מהעבודה. בשלב השני, אנחנו צריכים להבין כי אמנם לא מדובר על פרוצדורה מסובכת, אבל כן כזו שיכולה להוביל להתפתחות כאבים, לדימום ולשיקום של חלל הפה. כמובן, אנחנו צריכים להבין את פרטי הטיפול אצל הרופא המטפל. אבל כדאי בכל מקרה לשמור כמה ימים פנויים לאחר קיום הפרוצדורה לצורך החלמה טובה ומלאה בהתאם למצב האישי שלכם.